Bokreta Hírlevél
2008. február

Új kolléga

A tavalyi év végén új kollegával bővült a Bokréta Lakáscentrum csapata. Az új kolléga, Farkas Endre a tetőtér beépítésekért felelős projekt menedzser lesz. Elérhetőségei: Tel: 457 07 57/124, e-mail: e.farkas@bokreta.hu. Új tetőtér beépítéseket tervezünk 2008-ban a Szondi - Munkácsy utca sarkán és a Király utca 77. szám alatt. Amennyiben önt érdeklik leendő tetőtéri lakásaink, iratkozzon fel hírlevelünkre - itt havonta kaphat friss híreket az induló projektekről-, vagy keresse értékesítőinket és iratkozzon fel érdeklődőink közé, így ahogy elindul az értékesítés, ki tudjuk értesíteni önt.

www.bokreta.hu

Lakásvásár

Március 7-9.-ig ismét megrendezésre kerül a már hagyománnyá vált Budapesti Lakásvásár. A Bokréta Házak idén tavasszal is jelen lesz aktuális lakáskínálatával és a kiállítási kedvezményekkel, akciókkal, új projektekkel. Keresse a jellegzetes Bokréta standot! Nálunk mindenki megtalálja álmai lakását!

www.bokreta.hu

Viola utcai burkolatválasztás

Kollégánkkal előre egyeztetett időpontban, Helyiségkönyv kitöltés szükséges, mely alkalommal irodánkban megtekintheti és kiválaszthatja a lakásába beépítendő első osztályú, alapáras termékeket: hideg-meleg burkolatok, belső ajtók, üvegezés, kilincsek, szaniterek, csaptelepek. Ezek a választások lehetnek feláras (pl. csempe bordűr, közép dekor) vagy alapáras termékek. Erről készült, vevő által aláírt (jóváhagyott) dokumentáció átadásra kerül a kivitelező részére, mely után módosítást nem áll módunkban elfogadni. Ennek oka, hogy a későbbi megrendelés veszélyezteti a határidőre történő kivitelezést. Kérjük, vegyék fel a kapcsolatot Gelencsér Alidával a következő e-mail címen: a.gelencser@bokreta.hu vagy a 457 07 57 /120 -as telefonszámon!

A Helyiségkönyv kitöltés végső határideje: kb. 2008.02.16., 17:00-ig. Amennyiben az ingatlan megvásárlása ezen határidő utánra esik, az általunk választott első osztályú, ízléses, harmonikus színkombinációjú termékek kerülnek beépítésre, melyet megtekinthet irodánkban.

A kivitelező által megjelölt beszállító cégek mintatermeiben lehetőség van feláras termékek kiválasztására, az alapáras termékeken túl. Ezen termékekről szóló megrendelőt (tartalmazza a termék nevét, típusát, fajtáját, kódszámát, db. számát., stb.) mely a helyiségkönyv melléklete, a vevő intézi személyesen az adott beszállító cégnél, melyről szóló bolt és vevő által aláírt választást a fent megjelölt határidőig azaz 2008.02.16. 17:00-ig köteles behozni irodánkba Gelencsér Alidának, mert csak ennek birtokában tudjuk átadni kivitelezőnknek és beépíteni lakásába. Ezeket a termékeket a kivitelező megrendeli az építkezés ütemének megfelelően leszállítja és beépíti a lakásba. A feláras többletköltség kifizetése a lakásátadás előtt, általunk történő kiértesítés alapján történik. Más, idegen beszállítótól beszállított terméket, valamint idegen szakember általi beépítést nem hagyunk jóvá, az építkezés zavartalan menetének akadályozása végett nem engedélyezzük.

www.bokreta.hu

Francia közéleti személyiségek a régi pesti zsidónegyedért (Klauzál utca)

A budapesti világörökségi helyszín, különösen a régi pesti zsidónegyed megőrzése érdekében nyílt levelet intézett Sólyom László köztársasági elnökhöz, Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz és Demszky Gábor budapesti főpolgármesterhez a magyar kultúra párizsi népszerűsítésével foglalkozó Mardis hongrois de Paris (Párizsi magyar keddek) nevű francia kulturális egyesület.

A Mardis Hongrois de Paris azt kéri, hogy rendeljenek el "teljes moratóriumot mindennemű bontásra és építésre az érintett negyedben, és készíttessenek olyan város-rehabilitációs tervet, amely célul tűzi ki a Zsidónegyed néven ismert építészeti és városképi együttes megőrzését és rendbe hozását".

Véleményük szerint az UNESCO világörökség részévé nyilvánított terület nemcsak Magyarország, hanem "az egész világ kincse", amelynek megmentéséhez elsősorban "politikai vízióra és akaratra van szükség".

Valentin nap - Bálint nap

A Bálint-nap mint a szerelmesek napja Magyarországon csupán egy bő évtizede vált igazán ismertté. Nálunk nincsenek olyan hagyományai, mint Amerikában, vagy Angliában, itt szinte kizárólag a fiatalok ünnepe, amikor kisebb ajándékokkal (pl. virággal, színes léggömbökkel, szívekkel) lepik meg egymást. Míg nálunk új keletű ünnepnek számít a Valentin nap, addig egyes országokban ősi hagyományokra nyúlik vissza. Valentin személyéről semmi biztosat nem tudunk. Az egyik legenda úgy tartja, hogy II. Claudius császár uralkodása idején élt római pap volt, akit 269. Február 14-én végeztek ki, mert segített az akkoriban üldözött keresztényeknek. A Krisztus-hitet követők megőrizték emlékét, s február 14-ét ezután Szent Valentin napjaként ünnepelték. A történet egy fiatal, vak lányt is említ, aki a börtönőr gyermeke volt. Valentin megsajnálta és imáival meggyógyította. Kivégzése napján levelet írt a lánynak, melynek végén ez állt: a te Valentinod...

Egy másik legenda szerint, mikor Claudius császár nem tudott elég katonát toborozni a hadseregébe, betiltotta az esküvőket és az eljegyzéseket Rómában. Azt gondolta ugyanis, hogy a férfiak azért nem akarnak katonaruhába bújni, mert nem szívesen hagyják magukra kedvesüket. Ám élt a városban egy Valentin nevű pap, aki titokban összeadta a nála jelentkező párokat. Mikor a császár ezt megtudta, börtönbe záratta Valentint, aki a rácsok mögött halt meg, "természetesen" február 14-én. Az utókor számára a szeretet és a szerelem jelképeként maradt fenn az emléke.

Magyar néphiedelmek is kapcsolódnak a Bálint-naphoz. Egyes vidékeken, pl. a Bálint-napi időjárásból próbálnak következtetni a várható termésre: úgy hiszik, hideg, száraz idő esetén jó termés várható. S ha ezen a napon a vadgalambok visszatérnek, az a közelgő tavaszt jelzi. Debrecenben és vidéken még ma is úgy tartják, hogy e napon választanak párt a verebek.