Bokreta Hírlevél
2008. január

Minden kedves Bokréta lakástulajdonosnak és érdeklődőnknek
Boldog Új Évet Kívánunk!

Új év, új projektek

Az Ürömi és a Klauzál utcai legújabb Bokréta Házak mellett az újév elején újabb két Bokréta projekt indítását tervezi a Bokréta Lakáscentrum. Igyekszünk minden igény kielégíteni.

A 6. kerületi Szondi - Munkácsy utca sarkán egy 14 lakásos kozmopolita, fiatalos tetőtér beépítést a 20. kerületi Fiumei útra pedig családias, zöldövezeti sorházakat tervezünk. Nálunk mindenki megtalálja álmai lakását!

Keresse kínálatunkat 2008 első negyedévétől honlapunkon a www.bokreta.hu-n vagy hívja értékesítőinek a 457 0758-as számon hétköznapokon 8-tól 20 óráig.

www.bokreta.hu

Jogi sarok

2008. januárjától új, jogi kérdéseket, témákat boncolgató "Jogi sarkot" indít a Bokréta Házak honlapján, a www.bokreta.hu-n. Ebben a rovatban hétről hétre mindenki megtalálhatja a válaszokat különböző, a lakásvásárlás során felmerülő jogi problémákra, kérdésekre. Keresse jogi hírlevelünket 2008. januárjától hetente a www.bokreta.hu honlap főoldalán! Legyen Ön is jártas a jogi kérdésekben!

www.bokreta.hu

Nyereményjáték

A Bokréta Házak honlapján lévő kérdőívet kitöltők közül ismét kisorsoltunk öt szerencsést, aki megnyerte a Lakásvásárlók Kézikönyvét.

A szerencsés nyertesek: Fedor Sándor, Dr. Csáki Ilona, Dr Oláh Márk, Takács Dalma, és Kővári Tibor.

Nyereményüket átvehetik a Bokréta Lakáscentrumban (IX. ker. Bokréta u. 11-13.), de kérésükre ki is postázzuk! A Lakásvásárlók kézikönyve meg is vásárolható irodánkban a IX. kerületben a Bokréta utca 11-13 szám alatt
2 480 forintért.

www.bokreta.hu

Pasaréti úti építkezés

A Pasaréti út 121-123 alatti Bokréta Ház építkezésén már folynak a belső válaszfalazási munkálatok. Beépítésre kerültek a homlokzati fa nyílászárók, felkerültek a redőnyszekrények.
Január második felében indul a vakolás, a homlokzati dryvit rendszer kivitelezése.

Rózsaliget Villapark

Farsang

Nemcsak egyik bál követi a másikat a farsangi időszakban, hanem ünnep is az ünnepet. Vízkereszt, Szent Margit ünnepe, Balázsjárás, Dorottya-nap... Persze mindegyikhez kapcsolódnak különböző népszokások is.
A farsang január 6-án, Vízkereszt napján indul. Ezen az ünnepen szentelik meg a házakat, és mivel a hagyomány szerint ekkor látogatta meg a kis Jézust a három napkeleti király, az ő nevüknek a kezdőbetűjét is felírták a ház ajtajára. A három királyhoz kötődik egy másik szokás is, a gyerekek ezen a napon az ő nevükben járták körbe a házakat, és köszöntötték az ott lakókat. A 15. században jellegzetes szokás volt, hogy a papok alamizsnát gyűjtöttek vízkeresztkor.
A farsang lezárása Húshagyókeddhez, illetve Hamvazószerdához kötődik. Hamvazószerda negyven nappal van Húsvét előtt és szigorú böjti napnak számít, azaz ekkorra a farsang lezárul, a báloknak és vigasságoknak negyven napig nincs helye a naptárban. Húshagyókedd a Hamvazószerda előtti nap. A magyar és európai hagyomány szerint ilyenkor gyakoriak az ügyességi próbák.

Busójárás

A busójárás eredetére két magyarázat is létezik: a törökűzés és a télűzés.
A törökűzés mondája szerint a törökök által sanyargatott Mohács lakói, a sokácok, a Mohács-szigetre menekültek. Egyik este a nekikeseredett bújdoklók előtt, a tábortűznél, megjelent egy öreg sokác ember. "Ne féljetek, sorsotok hamarosan jobbra fordul", mondta, majd eltűnt. Hamarosan egy délceg, álarcos vitéz lépett a menekültek közé. Utasítására azok álarcokat, maszkokat öltöttek, és az éj valamint a vihar leple alatt áteveztek a folyón, és fafegyverekkel, kereplőkkel nagy zajt csapva hoztak rettenetet a törökre, így űzték ki őket a városból.
A télűzés ehhez hasonló gondolatmenetre építve a tél elijesztését jelenti.
Farsangkor a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel. A legnagyobb mulatság farsangvasárnap van. A "műsor" fő elemei: a partraszállás, melynek során a túlparti Kismohácsról eveznek át ladikokon a busók. Jelmezes busófelvonulás a Kóló térről a főtérre. Farsangi (télbúcsúztató) koporsó vízrebocsátása. Sötétedéskor az egybegyűltek elégetik a telet máglyagyújtással és a főtéren körtáncokat járnak.